18/2-25 besøgte Søren Berg fra DTU, vores klubaften. Besøget var arrangeret af klubben nye udvalg, der har til formål at klarlægge og forbedre forholdene for Bygholm sø.

Bygholm Sø er, trods spritklart vand, særdeles udfordret med hensyn til nærringsstoffer og har været det i mange år. Søren havde desværre ingen helbredende pille med til søen, men gav de 30 fremmødte medlemmer indsigt i søens fauna og hvorfor det er står så skidt til.

Bygholm Sø´s opland er meget stort set i forhold til søens størrelse. Der udledes enorme mængder af næringsstoffer fra spildevand og landbrug via Bygholm å. Den fosfor der udledes og opbygges på bunden, giver en overnaturlig påvirkning af økosystemet. Efter vandremuslingens ankomst i søen er vandet blevet sprit klart og de gode lysforhold kombineret med stor tilstedeværelse af fosfor, giver vandplanterne optimale forhold.

Det er klart, at der ikke er meget vi kan gøre for at begrænse udledningen i Bygholm sø. Det skal ske politisk men de Den grønne trepart og Vandområdeplanerne 2021-2027 skaber et bedre fundament for handling end nogensinde. En reducering af udledningerne med 50% vil kunne stabilisere søen, som i løbet af 30-40år herefter langsomt vil kunne frigive den fosfor som er lagret i bunden.

Der er dog ting som kan gøres her og nu. Mindre ganske vist. Søren anbefalede et forbud mod anvendelse af fodring i forbindelse med fiskeriet. Dette forbud iværksatte kommunen dog allerede i sommeren 2024. Desuden anbefaler Søren registrering af fangster gennem DTU´s fangstjournal. Den indsamlede data er gavnlig for både DTU og klubben. Sidst men ikke mindst anbefalede han klare regler for hjemtagelse og håndtering af fisk.

Men påvirker den store mængde grøde da fiskene? Det korte svar var ja! Undersøgelser fra Silkeborg søerne mellem 2005 og 2009 viste en klar tilbagegang af Hork, Sandart og Karpefisk. En stor fremgang af Aborre både antal og størrelses mæssigt. Gedden lader til at være mindre påvirket af de ændrede forhold.

Naturligvis blev der også talt om mulighederne for grødeslagning. Søren sammenlignede det hurtigt, med at slå græs om sommeren. Det vil formodentligt være nødvendigt at slå kontinuerligt flere gange om året for at lave en “bane” til sejlads. Heller ingen tvivl om, at det bliver dyrt.

BLB takker Søren for et stort indblik i søens biologi og mulighederne for forbedring.