0
Din kurv

Bygholm Sø 100 år

Her i efteråret er det 100 år siden Bygholm Sø blev etableret. Bygholm Sø etableres, ved opstemning af Bygholm Å, for at give vand til Elværket. Søens længde bliver på 2.700 m. Bredden på 100 til 320 m. og en max. dybde på 3,5 m. Bygholm Å-systemet udspringer ved Bredballe nord for Vejle.
Vandet fra søen blev ledet under vejen (nu omfartsvejen) til tubinerne
Bygholm Vandmølle – klar til at modtage vand fra søen. Værket blev nedlagt omkring 1958 for at give plads til omfartsvejen
I mange år fungerede Pavillonen i Åbjergskoven som traktørsted og var et fast udflugtsmål for mange Horsens borgere. I starten, omkring 1918 stod Johanne og Peter Nielsen (Peter Ski) og kogte vand på en primus ved Bygholm sø og solgte en kedel vand for 25øre. Udflugtsgæsterne havde så selv kaffe og kande med. Omkring 1920-21 overtog Johanne og Peter Nielsen godsejerens gamle jagthytte og startede som rigtig traktørsted (på den nuværende orienterings klubs område).
De fik bygget en båd og begyndte at sejle gæsterne fra enden af søen. Båden, som hed svanen, var bygget så den kunne laves om til fiskerbåd, hvis det ikke kunne gå. Men det gik åbenbart godt, for senere blev Svanen skiftet ud med Sneppen, der var en større båd fra Silkeborg søerne. Efter krigen blev en ombygget tysk barak opstillet som traktørsted og i1952-53 overtog sønnen, Charles Nielsen, bedriften indtil restauratør Rasmussen kom til i 1955. Han indstillede driften af udflugts båden og lejede i stedet robåde ud.
Rutebådens anløbsbro – modsat teglværket
Havnen – på modsatte side af søen -inden den blev flyttet til sin nuværende placering.
Den gamle sluse ved omfartsvejen
Anløbsbroen ved sommerhusene nord for klubhuset
Fårebroen – og den er der stadig
Opførelsen af B.L.B s´ klubhus “Kystens Perle” starter op
Rejsegilde
1942 færdig – opført af B.L.B medlemmer
neppen og Svanen oplagt for vinteren ved klubhuset
1968
Ishuset ved campingpladsen
Havnen før B.L.B s´ medlemmer lavede bolværk
Første del af havnen færdig
Bygholm Teglværk
Før den øvre del af søen sandede til
1998

Skriv et svar